Delen van effecten psychofarmaca

Welkom bij de vertelkamer psychofarmaca 

Op deze pagina geef ik in een filmpje kort uitleg over de verhalenbank, daaronder geef ik een korte geschreven uitleg. 

Helemaal onderaan deze pagina vind je de knop naar de vertelkamer psychofarmaca, een link naar de website van 4vitae waarop je nog meer informatie kunt vinden en een quote over de vertelkamer van Jim van Os (hoogleraar psychatrie)

 

Na zelf 23 jaar psychofarmaca te hebben gebruikt kwam ik er achter dat het mij niet heeft geholpen en dat ik hierin niet de enige ben. Toch zijn er ook mensen die aangeven er wel baat bij te hebben (gehad). Er worden al decennia lang vervelende, en soms zelfs ernstige, bijwerkingen en ontwenningsverschijselen gemeld door mensen die het slikken. En er wordt ook al decennia lang door mensen gemeld dat het hun leven heeft gered. Daarnaast geven mensen soms aan dat het ze niet heeft geholpen maar dat ze er ook geen negatieve effecten van hebben ondervonden. 

Hoe zit dan nou?

Farmaceutische bedrijven onderzoeken zelf hun eigen producten. Deze onderzoeken zijn vaak kortdurig en over het algemeen vrij positief over de werkzaamheid van psychofarmaca. Daarnaast zijn die onderzoeken vaak gericht op de vermindering van bepaalde symptomen en niet op de brede effecten die psychofarmaca hebben in mensenlevens. In de praktijk slikken mensen deze middelen soms echter jaren en over die langdrurige effecten is veel minder bekent. 

Omdat de effecten zo divers lijken te zijn en er zo weinig bekent is over lange termijn effecten, en over de brede effecten in mensenlevens, ben ik op zoek gegaan naar een manier om meer zicht op deze effecten te krijgen.

Samen met 4vitae hebben we een vertelkamer psychofarmaca ontwikkeld waarin een ieder de eigen ervaring(en) met psychofarmaca kan delen en hier zelf betekenis aan kan geven.   

Om een breed zicht te krijgen op de effecten van psychofarmaca hebben we ook een breed perspectief nodig. Iedereen die direct of indirect ervaring(en) heeft met psychofarmaca kan bijdragen aan het inzichtelijk krijgen van de effecten. 

Ik wil dan ook gebruikers van psychofarmaca, evenals hulpverleners en naasten, uitnodigen om de ervaring(en) te delen in deze vertelkamer. Daarna word je geholpen om door middel van vragen over jouw verhaal aan te geven wat jouw ervaring voor je heeft betekend.

 

 

Wil je direct jouw ervaring(en) delen klik dan op de knop hieronder.

 

 

 

 

Wil je meer lezen over het onderzoek en de resultaten klik dan hier: narratief evalueren 4vitae

Jim van Os over de vertelkamer psychofarmaca:

"De vertelkamer is essentieel om bottom-up ervaringen te verzamelen en te analyseren - zo kan er gericht verandering worden geïntroduceerd."