Wie is Ewout Kattouw?

Ik ben opgegroeid in een doorsnee gezin met een oudere zus en jongere broer in een Fries dorp. Als kind was ik vrolijk, ondernemend en sociaal. In de pubertijd begon ik moeite te krijgen met het ontwikkelen van een eigen identiteit en het vinden van mijn plek in de samenleving. Dit resulteerde er in dat ik lichte angstklachten en sombere periodes begon te krijgen. Na hier zelf een tijdje mee te hebben geworsteld vond ik het, toen ik bijna 19 werd, tijd om hier mee aan de slag te gaan en zocht ik hier hulp bij. Die hulp bestond uit een consult bij de huisarts die mij mijn eerste antidepressivum voorschreef. Dit bleek een grote vergissing te zijn en resulteerde er in dat ik binnen een paar maanden ernstig suïcidaal werd opgenomen in een psychiatrische instelling. In rap tempo werd er een scala aan psychofarmaca toegevoegd wat de situatie nog verder verslechterde.

 

In het eerste half jaar na de start van het eerste antidepressivum werden er 12 verschillende andere psychofarmaca toegevoegd en na twee jaar stond de teller al op 20. Uiteindelijk heb ik in 23 jaar rond de 40 verschillende psychofarmaca voorgeschreven gekregen en zijn er 22 verschillende DSM diagnoses gesteld door verschillende behandelaars. De gevolgen van de grote hoeveelheid aan pillen, de grote hoeveelheid aan diagnoses en het stigma wat dit met zich mee bracht hadden een desastreus effect op mijn leven. Pas na ruim twintig jaar heb ik mij los weten te weken uit deze nachtmerrie en heb ik mijn leven opnieuw vorm weten te geven.

Nu zet ik mij middels mijn boek en het geven van lezingen in voor een stuk bewustwording omtrent de risico’s van het huidige medische model in de psychiatrie en draag ik bij aan een paradigma verschuiving van een psychiatrie van breinspecialisten naar een psychiatrie die zich meer als maatschappij specialisten ontwikkeld.