Boek ‘Wie is er nou eigenlijk gek?’

Hoe kan het dat een jonge man met adolescentie problematiek ruim twintig jaar chronisch psychiatrisch patiënt werd waarin hij 22 verschillende diagnoses kreeg, en ruim 40 verschillende psychiatrische medicijnen voorgeschreven kreeg, en wat zegt dit over hoe de geestelijke gezondheidszorg functioneert?

Hij stelt zich zelf, en de lezer, de vraag; ‘wie is er nou eigenlijk gek’? Is hij zelf gek, is de manier hoe er in de geestelijke gezondheidszorg wordt gewerkt gek, of zit de gekte in de manier hoe we onze maatschappij vorm hebben gegeven?  

In zijn boek ‘Wie is er nu eigenlijk gek?’ beschrijft Ewout Kattouw zijn lange weg in de psychiatrie en hoe hij hier uiteindelijk weer uit kwam. Dit doet hij aan de hand van zijn herinneringen, zijn eigen dossier, en interviews met zijn naasten en oud behandelaars. 

Om hier antwoorden op te vinden ging hij in gesprek met onafhankelijke deskundigen zoals Jim van Os, Trudy Dehue, Paul Verhaeghe, Dick Bijl, Philippe Delespaul en anderen.

In het programma Spraakmakers heeft Ewout Kattouw, samen met Jim van Os, op 22-03-2022 mogen praten over zijn boek 'Wie is er nu eigenlijk gek?'. De vraag 'wie is er nu eigenlijk gek stond centraal in het programma.