Recensie door Dick Bijl

Recensie door Dick Bijl

Ewout Kattouw schreef dit boek na een carrière van bijna 25 jaar als psychiatrisch patiënt. In die jaren kreeg hij 44 verschillende psychofarmaca voorgeschreven die hem bijna het leven kostte. Na lezing van het boek kon ik niet anders concluderen dan ‘wat een ongelofelijke amateurs’ hebben Ewout behandeld. Hoe is dit mogelijk en waarom blijft dit maltraiteren van mensen maar doorgaan en worden er geen discussies gevoerd over de wetenschappelijke grondslagen van het gebruik van psychofarmaca?

Ewout ontwikkelde fase-gerelateerde klachten in de puberteit en kreeg van zijn huisarts een antidepressivum voorgeschreven. Hiermee werd een dramatische wending van zijn leven in gang gezet, voor ogenschijnlijk ‘normale puberteitsproblemen’. Hij ging van de ene hulpverlener naar de andere en afgezien van een enkeling, omhelsden zij allemaal de biologische psychiatrie. Zij stelden steeds weer andere diagnosen en probeerden vrijwel alle in de handel zijnde psychofarmaca op hem uit. Het leidde tot toenemende lichamelijke klachten en nieuwe psychische klachten door ongewenste combinaties van psychofarmaca, het voorschrijven tegen de contra-indicatie in, en het weigeren te erkennen dat psychofarmaca meer of minder ernstige bijwerkingen kunnen hebben.

Hij belandt een aantal keren in een isoleercel en men voorziet dat hij als chronisch patiënt, wellicht in gedwongen opname, zijn leven zal moeten vervolgen. Dat de hem toegediende psychofarmaca wel eens een deel van de klachten die Ewout ervaarde zouden kunnen verklaren wordt door geen psychiater opgepakt.

Hij ontwikkelt een hartaandoening, cardiomyopathie, zeer waarschijnlijk door antidepressiva. Een gevaarlijke aandoening. Op een gegeven moment heeft hij ernstig hartfalen en nog maar een hartfunctie van circa 10% en een levensverwachting van een jaar. Omdat hij psychiatrisch patiënt is komt hij niet in aanmerking voor een harttransplantatie. Het einde lijkt in zicht, een dramatisch eind van een door psychofarmaca verwoest leven.

Maar het liep anders en het kwam weer goed: Ewout nam het heft in eigen hand. Hij ging lezen, praten, bezocht lezingen en probeerde de lijn van zijn leven terug te vinden. Uiteindelijk resulteerde dit in een meeslepend boek waarin hij artsen, psychologen en psychiaters een spiegel voorhoudt: wie is hier nu eigenlijk gek? Die vraag kan de lezer zelf beantwoorden na het lezen van dit boek.

Voor mij geldt als belangrijke vraag waarom belangrijke wetenschappelijke onderzoeken en gegevens niet of onvoldoende doordringen tot de wereld van psychologen en psychiaters. Daarover moet de discussie ook gaan. Twee bekende en zeer verschillende onderzoekers in de psychiatrie, zoals Allen Frances en Peter Gøtzsche, zijn beide van mening dat huisartsen geen psychofarmaca moeten en mogen voorschrijven omdat het hun aan elementaire kennis ontbreekt omtrent werking, bijwerkingen, interacties en contra-indicaties.

Medicijnen zijn de derde doodsoorzaak na hart- en vaatziekten en kanker en psychofarmaca dragen daar in belangrijke mate aan bij. Vooralsnog lijkt de belangrijkste manier om hier iets aan te doen patiënten te mobiliseren en laten inzien dat het zo niet langer door kan gaan. Neem het heft in eigen hand, dit is ook Ewouts boodschap.

Dit boek is een aanrader voor gebruikers van psychofarmaca, de voorschrijvers ervan en de hulpverleners in de psychiatrie.

De boekpresentatie vond plaats in Utrecht op 23 maart 2022 in de Vereeniging in Utrecht en kan worden teruggekeken via deze link: https://www.ewout-kattouw.nl

Ewout en ik geven lezingen over de problemen van de psychofarmaca en u kunt ons boeken via www.hetpillenprobleem.nl en via https://www.ewout-kattouw.nl/

Het boek is verkrijgbaar bij Uitgeverij De Graaff Utrecht en bij elke boekhandel te bestellen.